Robsy CNC eszterga vezérlés (2).


Alap ismertetés.

Kifejlesztettem egy olyan CNC esztergavezérlőt, amivel minimális utasításkészlettel, célorientáltan lehet a forgácsolási műveleteket elvégezni. A rendszer alkalmas minden step/dir vezérlésű mellékhajtású szerszámgép működtetésére, ahol megfelelô dinamikájúak a hajtások. A Robsy CNC vezérlő kódokkal hatékonyan, gyorsan programozhatjuk be a különböző forgácsolási feladatokat, ehhez speciális technológiai rutinokat alkalmazhatunk, vagy bonyolultabb pályagörbéknél CAD-CAM által generált G kóddal is dolgozhatunk. Ezzel a vezérléssel olcsón, egyszerűen lehet egy régi hagyományos esztergagépet is CNC-síteni utólagos automatizálással.

A vezérlés fő G kód utasításkészlete az alábbiakban foglalhatók össze:
- Mukadarab, szerszám referencia pont definiálás
- Gyorsmeneti, és forgácsolási elmozdulás (lineáris/kör interpoláció), sebesség kódok
- Technológiai rutinok ( átmérőző nagyoló, oldalazó nagyoló, oda-vissza átmérőző nagyoló, menetesztergálási ciklusok )
- Időzítés
- 8+1 egymástól függetlenül programozható optócsatolós kimenet
- szerszámváltási kódok
- üzenet/pillanat állj kódok
- ciklus darabszám kód
- Overdrive adat kód
- G kód lezáró utasítás

Ezen kódok felhasználásval közvetlenül a gép vezérlésén is megírhatjuk a munkadarabhoz tartozó pár soros G kódot. Az alábbi képen erre láthatunk egy példát a vezérlés grafikus képernyőjén tesztelve, futtava egy konkrét alkatrészre megírt G kódot.

Robsy CNC lathe demo workpiece
Robsy CNC eszterga demo alkatrész gyártási szerszámpályák.


Ha valamilyen bonyolultabb, tetszőleges pályagörbe mentén szeretnénk esztergálni, akkor érdemes CAD/CAM programot segítségül hívni. Ehhez már egy 2D rajzoló program is elég, amiben pl. Bézier görbékkel ki-ki a fantáziája, ízlésvilága, vagy megrendelő óhaja alapján rajzol egy esztergálási végső kontúrgörbét. Erre láthatunk a következő ábrán egy példát:

Robsy CNC lathe CAD toolpath
Robsy CNC esztergához CAD-ben tervezett kontúrgörbe példa.

Ezután erről készítünk HPGL vagy PLT formátumú vektoros mentést. Betöltjük ezt a Robsy CNC esztergához kifejlesztett posztprocesszorba, ami G kódot készít a kontúr görbéről. Végül legyártjuk a kontúrt a Robsy vezérlővel. Természetesen az előnagyolást is akár megrajzolhatjuk CAD-ban is, vagy a Robsy előnagyoló rutinokkal hozzuk létre ezt a G kód részt egy komplett munkadarab kapcsán. Most én a példa és érthetőség kedvéért csak a legfontosabb részt, a végső kontúr alapján történű gyártást mutattam be CAD-ben tervezett profil görbe mentén, ami tehát a Robsy CNC eszterga vezérlő grafikai szimulátorán test módban így néz ki:

Robsy CNC lathe CAD to G code toolpath
Robsy CNC vezérlésen megjelenített CAD-ban tervezett kontúrgörbe példa.


A Robsy CNC esztergavezérlőben a G300 feletti speciális kódokkal (az alap vezérlésben ezek nincsenek beépítve) kidolgozott függvénygörbék mentén tudunk egy soros G kóddal dolgozni, ahol csak a fő paramétereket kell megadni. Az alábbiakban pl. a G321 kóddal egy sinus(z) profil adható meg, ahol a függvényhez tartozó paraméterekkel megadott pályakontúr szakasz 30 mm hosszú 2 fokos félkúpszögű kúpon van egy 630 fok tartományú 2 mm amplitudójú szinusz görbével eltolt profil, 5*1 mm-es fogásvételi ciklusszervezéssel. És MINDEHHEZ tehát csak egy 1 soros hatékony Robsy G kód tartozik.

Robsy CNC lathe sine profil toolpath
Robsy CNC vezérlésen megjelenített sinus G kód kontúrgörbe példa.

A profilokon nagyon könnyen változtathatunk a G kód sor paraméter módosításaival, pl. ha az előző G321 kódsorban átírjuk a függvény szerszámpálya generátor paramétreit, pl 1800 fokos lett az előző 630 fokos tartomány, így pontosan 10 hullám profil szuperponálódik a 2 fokos kúpra. Módosítottam a profil amlitudóján 10 mm-re, és így már a nyers munkadarab kontúr kód is 30 mm-es átmérőre lett átírva, hogy beleférjen az új, mélyebb profil. Egy paraméterrel pedig a G kód sorban a sin(z) függvényt absolut((sin(z))-vé alakítottuk. Íme tehát egy teljesen másik alkatrész profil ~1 perces kód átírási munkával, ott a gép mellett DOS alatt. Így néz ki az új gyártmány a Robsy CNC eszterga vezérlés teszt szimulátorán komplett szerszám pálya tervezéssel, amit a G321 feladat orientál Robsy vezérlő kód megcsinál valós időben:

Robsy CNC lathe abs(sine) profil toolpath
Robsy CNC vezérlésen megjelenített abs(sinus) G kód kontúrgörbe példa.


A Robsy CNC esztergavezérlőnek van szinkron változata is, amikkel a G3xx kódokkal sokszög, lapolások, csavart excenter, ciklois, ovális, tojás, szív görbe, ... keresztmetszetű alakzatok is egyszerűen legyárthatók CAD/CAM nélkül is 1 soros Robsy szinkron G kóddal, valós idejű aktuális koordináta meghatározással és step/dir jel küldéssel. Ezekről itt lehet olvasni, demo videókat nézni:

Go Robsy Synchronous System

Robsy szinkron CNC eszterga fejlesztések, alkalmazásokA fentiekben próbáltam egy rövid áttekintést adni a Robsy CNC esztergavezérlők főbb típusairól, alkalmazási lehetőségeikról. Az alaprendszer részletesebb leírását, demo programokkal a következő linkről lehet letölteni:
Robsy CNC eszterga letöltés
Remélem sikerült néhány hasznos és új információt átadnom a Robsy CNC eszetega vezérlő rendszerrel kapcsolatosan. Természetesen érdeklődés esetén ingyenes bemutatóval, tanácsokkal, és további információkkal állok mindenki rendelkezésére.

Vissza a főoldalra

Home


Címszó lista: Robsy CNC eszterga vezérlő G kódok pótlólagos automatizálás CNC lathe control 2 tengelyes vezérlés vezérlő elektronika vezérlőprogram Robsy CNC lathe control eszterga G kód írás speciális Robsy G3xx kódok, függvény kontúrgörbe esztergálás, 2D profilgörbe, szinkron CNC esztergálás